Πατήστε like (Μου αρέσει) και θα ενημερώνεστε ΑΜΕΣΑ για όλα τα ΝΕΑ μας!

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Εξωση σε εργολάβους καθαριότητας

Την κατάργηση των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καθαριότητας των δημόσιων συγκοινωνιών της πρωτεύουσας και την υπογραφή...
ατομικών συμβάσεων με τις εργαζόμενες που θα διασφαλίζουν πλήρη δικαιώματα όπως ορίζει το εργατικό δίκαιο προαναγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το νέο σύστημα, όπως εξήγησε συνεργάτης του Χρήστου Σπίρτζη, εφαρμόστηκε ήδη με επιτυχία σε μεγάλα νοσοκομεία.

Με το σημερινό καθεστώς οι συνήθως μονοπρόσωπες εταιρείες δίνουν μεγάλες εκπτώσεις για να αναλάβουν το έργο και στη συνέχεια εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους δίνοντας χαμηλούς μισθούς σε γυναίκες, συνήθως οικονομικές μετανάστριες.

Είναι το... καλό σενάριο, αφού στην περίπτωση της ΟΣΥ, του φορέα των λεωφορείων και τρόλεϊ, τις αφήνουν απλήρωτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η «Εφ.Συν.» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έχει σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα των λεωφορείων της πρωτεύουσας στον αγώνα για τα δεδουλευμένα τους.

Στη σύσκεψη που είχε γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας είχαν παρουσιάσει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι ο μισθός τους είναι χαμηλότερος από αυτό που αναγκάζονται να υπογράφουν.

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Χρήστος Σπίρτζης δεν δίστασε να πει ότι οι εργολάβοι καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τις εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας, λόγω του ξηλώματος του εργασιακού πλαισίου που έγινε τόσα χρόνια».

Οι πανάκριβες ρήτρες

Τόνισε ότι με δική του παρέμβαση οι νέες διοικήσεις των οργανισμών των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας ζητούν από τους εργολάβους να καταθέσουν ασφαλιστική ενημερότητα για το προσωπικό που απασχολούν ως προϋπόθεση για να πληρωθούν για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «οι εργολάβοι να εκβιάζουν τις καθαρίστριες για να υπογράψουν ότι έχουν πάρει τον μισθό τους, ενώ δεν τον έχουν πάρει».

Ενημέρωσε επίσης ότι οι νέες διοικήσεις έχουν ξεκινήσει ελέγχους για την τήρηση των υποχρεώσεων των εργολάβων στον τομέα της καθαριότητας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αποκάλυψε ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργολάβοι με τις προηγούμενες διοικήσεις των φορέων των συγκοινωνιών δεν είναι εύκολο να αλλάξουν ή να καταργηθούν πριν από τη λήξη τους, γιατί οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβες ρήτρες.

Διαβεβαίωσε όμως ότι οι νέες διοικήσεις θα επιβλέπουν συστηματικά την εφαρμογή των όρων των συμβάσεων και θα παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για να εφαρμόσουν το νέο σύστημα με τις ατομικές συμβάσεις με τις εργαζόμενες.

Πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών
Κάνε like στην σελίδα μας.... και ενημερώσου για όσα συμβαίνουν στον χώρο των ΜΜΜ