Πατήστε like (Μου αρέσει) και θα ενημερώνεστε ΑΜΕΣΑ για όλα τα ΝΕΑ μας!

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Πρώτη Νίκη για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Ελληνικού Αναστολή της Επίσχεσης Εργασίας

Την Τρίτη 2 Φλεβάρη κατά τη διάρκεια της 3μερούς συνάντησης (καθαριστριών – εργολάβου – γενικού γραμματέα Υπ. Εργασίας) στο Υπουργείο Εργασίας ο εργολάβος της Link Up δεσμεύτηκε..


– να καταβάλει την επόμενη μέρα (Τετάρτη 3 Φλεβάρη) 200-250 € σε κάθε καθαρίστρια / καθαριστή του αμαξοστασίου Ελληνικού

– να εξοφλήσει όλα τα χρέη που έχει δημιουργήσει το τελευταίο 3μηνο απέναντι τους μέχρι τις 15 μήνα

– να μην απολύσει καμία καθαρίστρια και κανένα καθαριστή από το αμαξοστάσιο Ελληνικού.

Πριν από τη 3μερη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας ο εργολάβος είχε καταβάλλει δυο ακόμα μηνιάτικα στις καθαρίστριες, ελπίζοντας πως θα γυρίσουν πίσω στη δουλειά και δεν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Με την καταβολή των 250 € την Τρίτη, ο εργολάβος έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος (2/3;) των χρεών του τελευταίου 3μήνου προς τις καθαρίστριες και τους καθαριστές του Ελληνικού.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι καθαρίστριες και οι καθαριστές αναστέλλουν σήμερα την επίσχεση εργασίας και επιστρέφουν στη δουλειά, μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων (απεργίες & επίσχεση εργασίας) και 24ωρη παρουσία στο αμαξοστάσιο για περιφρούρηση του αγώνα τους από

Αυτό δεν σημαίνει πως ο αγώνας τελείωσε. Κάθε άλλο!

26 Φλεβάρη όλοι στην Επιθεώρηση Εργασίας

Ο εργολάβος χρωστά σε πολλές καθαρίστριες και καθαριστές 3 μισθούς από το 2013, δώρα, επιδόματα (όλοι οι εργαζόμενοι καθαριότητας είναι δηλωμένοι άγαμοι!), υπερωρίες, νυχτερινά, κ.α.

Επίσης ο εργολάβος υποχρεώνει τις καθαρίστριες και τους καθαριστές να υπογράφουν ότι πληρώνονται 650 € το μήνα, ενώ τα χρήματα που πραγματικά τους δίνει είναι 450 € το μήνα.

Όλα αυτά, καθώς και οι συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και των καθαριστών (δείτε περισσότερα εδώ) έχουν καταγγελθεί στην επιθεώρηση εργασίας. Το ραντεβού για την επίλυση της εργατική διαφοράς έχει οριστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα αποφασίσει υπέρ των καθαριστριών και των καθαριστών καθώς και ότι θα βάλει πρόστιμο στο εργολάβο.

Καθώς αυτό θα είναι το 2ο πρόστιμο μέσα σε 2 μήνες θα παλέψουμε για να κηρύξει η Ο.ΣΥ. τον εργολάβο έκπτωτο (όπως οφείλει βάσει και της εργατικής νομοθεσίας) και να τον διώξει.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ραντεβού στον ΟΑΣΑ

Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη οι καθαρίστριες του αμαξοστασίου Ελληνικού και αλληλέγγυοι πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Link Up και στη συνέχεια έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Στον ΟΑΣΑ συναντηθήκαμε με τον Α. Ταστάνη (Πρόεδρο του ΟΑΣΑ) και τον Ι. Σκουμπούρη (Διευθύνων Σύμβουλο). Αφού άκουσαν τις καθαρίστριες και τους αλληλέγγυους δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν το θέμα και να μας ενημερώσουν σε νέο ραντεβού στις 12 Φλεβάρη.

Καθημερινή επαγρύπνηση και δράσεις στο αμαξοστάσιο Ελληνικού

Οι συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και καθαριστών στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού είναι τραγικές. Ο εργολάβος δεν δίνει γάντια, στολή εργασίας, πανιά καθαρισμού κ.α. αναγκάζοντας τις εργάτριες και τους εργάτες να τα αγοράζουν μόνοι τους. Ακόμα, δεν επιδιορθώνει τα καρότσια με τα οποία μεταφέρονται τα υλικά καθαρισμού. Οι καθαρίστριες είναι αναγκασμένες να σέρνουν (κυριολεκτικά) βαριά καρότσια με σπασμένες ή χωρίς καθόλου ρόδες σε ένα αμαξοστάσιο 80 στρεμμάτων.

Κάθε βράδυ που αυτή η κατάσταση συνεχίζεται η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»* θα κάνει μια καταγγελία στην αστυνομία και στο Υπουργείο Εργασίας, μην επιτρέποντας τη συνέχιση των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας.

Τέλος, εάν ο εργολάβος δεν εξοφλήσει τα χρέη των 3 τελευταίων μηνών προς τις καθαρίστριες και τους καθαριστές του αμαξοστασίου Ελληνικού όπως οφείλει μέχρι τις 15 Φλεβάρη, θα οργανωθούν από την επόμενη κι’ όλας μέρα νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και επισχέσεις εργασίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Πηγη:  anexapar.wordpress.com
Κάνε like στην σελίδα μας.... και ενημερώσου για όσα συμβαίνουν στον χώρο των ΜΜΜ