Πατήστε like (Μου αρέσει) και θα ενημερώνεστε ΑΜΕΣΑ για όλα τα ΝΕΑ μας!

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Νέο φιάσκο Σπίρτζη με τις τιμές στις κάρτες των συγκοινωνιών - Τι ανακοινώνει ο ΟΑΣΑ

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες μειώθηκαν από 1,40 ευρώ σε 1,20 ευρώ και ταυτόχρονα μειώθηκε η χρονική διάρκεια ισχύος τους στα 70 από 90 λεπτά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "προσπάθεια παραπλάνησης του επιβατικού κοινού” και για αύξηση των τιμών...


Πλέον, το υπουργείο Υποδομών με επικεφαλής το Χρήστο Σπίρτζη αύξησε "νύχτα” τις τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, όταν τον Οκτώβριο, ανέφερε ότι θα γίνει "προσπάθεια να διατηρηθεί αμετάβλητη η τιμή τους.

Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και αφορούν τις πωλήσεις του επόμενου μήνα -δηλαδή του Φεβρουαρίου- που παραδοσιακά ξεκινούν λίγο πριν εκπνεύσει ο προηγούμενος μήνας.

Περιττό να αναφερθεί ότι για τις ανατιμήσεις όχι μόνο δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη υπουργική απόφαση αλλά δεν υπήρξε καν επίσημη ανακοίνωση.

Στο 1,40 το εισιτήριο από τον Φεβρουάριο

Την ίδια στιγμή, νωρίτερα σήμερα και αφότου έγινε γνωστό, από τα μέσα ενημέρωσης, ότι ανατιμούνται οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από 1η Φεβρουαρίου αυξάνεται η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, από 1,20 σε 1,40 ευρώ, ενώ σταθερή, στα 60 λεπτά, παραμένει η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου.

Οι νέες τιμές για τις κάρτες

Βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η εξαμηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) κοστίζει 170 από 165 ευρώ και η ετήσια 330 από 320 ευρώ. Οι αντίστοιχες μειωμένες κάρτες έχουν αυξηθεί σε 85 από 83 ευρώ και 165 (από 160 ευρώ).

Η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα και το αεροδρόμιο ανέρχεται σε 49 από 45 ευρώ (25 από 23 ευρώ η μειωμένη), η τριμηνιαία σε 142 από 130 ευρώ (71 από 65 ευρώ η μειωμένη), η εξαμηνιαία σε 250 από 230 ευρώ (125 από 115 ευρώ) και η αντίστοιχη ετήσια κάρτα σε 490 από 450 ευρώ (245 από 230 ευρώ η μειωμένη).

Ποιο είναι το πρόσχημα του υπουργείου για τις συγκεκριμένες ανατιμήσεις; Ότι αφορούν την κατηγορία των καρτών που δεν είναι τόσο δημοφιλείς στο επιβατικό κοινό, καθώς η τιμή της -ευπώλητης- μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα εκτός αεροδρομίου παραμένει στα 30 ευρώ.

Τι ανακοινώνει ο ΟΑΣΑ

Η αύξηση του κομίστρου από 1,20 σε 1,40 ήταν επιβεβλημένη λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23 ανακοίνωσε, αργά το απόγευμα, ο ΟΑΣΑ.

"Παράλληλα με την προστασία των ειδικών ομάδων πληθυσμού, που τους παρέχεται χαμηλού κόστους μετακίνηση, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική οι μόνιμοι χρήστες των μέσων, που ως τώρα επέλεγαν να μετακινηθούν με εισιτήριο, έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στην αγορά μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, η οποία παρέχει απεριόριστες μετακινήσεις με  1 ευρώ την ημέρα ή 0,5 ευρώ την ημέρα, καθώς η τιμή του βασικού αυτού προϊόντος παραμένει αμετάβλητη στα 30 / 15 ευρώ και αφορά το 97% των καρτών" σημειώνεται.

Τιμή βασικού εισιτηρίου 1,40 ευρώ και μειωμένου εισιτηρίου 0,60 ευρώ.

Η τιμή του βασικού εισιτηρίου τροποποιείται από 1,20 ευρώ σε 1,40 ευρώ με παράλληλη όμως αύξηση του χρόνου ισχύος του στα 90 λ. Η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος σε αξία δεν ενσωματώνεται εξολοκλήρου στην νέα τιμή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 1,54 ευρώ, η νέα τιμή καθορίστηκε προς όφελος των επιβατών σε 1,40 ευρώ.  Η τιμή του βασικού μειωμένου εισιτηρίου παραμένει 0,60 ευρώ, ενώ ο χρόνος ισχύος του αυξάνεται από 70 σε 90 λεπτά.

Η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος δεν ενσωματώνεται  καθόλου στην νέα τιμή, η οποία παραμένει αμετάβλητη προς όφελος των πολιτών δίνοντας τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 0,77 ευρώ, η νέα τιμή παρέμεινε προς όφελος των επιβατών σε 0,60 ευρώ. Συνεπώς για τις ομάδες που μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο έχουμε ουσιαστικά μείωση.   Σημειώνεται ότι οι άνεργοι συμπολίτες μετακινούνται από το καλοκαίρι του 2015 δωρεάν.

Μηνιαία κάρτα

Η τιμή της βασικής μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών και της αντίστοιχης μειωμένης τιμής που αντιπροσωπεύουν το 97,97% του συνόλου των καρτών που πωλούνται σε ετήσια βάση και απευθύνονται στην μεγάλη κατηγορία των τακτικών χρηστών των μέσων μεταφοράς και ισχύουν για συνδυασμένες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια ενός μήνα, παραμένουν αμετάβλητες στις προνομιακές τιμές των 30 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να μετακινούνται με όλα τα Μέσα (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ) με 1 ευρώ και 0,50 ευρώ την ημέρα.

Οι μηνιαίες κάρτες αξίας 30 ευρώ αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους και οι μηνιαίες κάρτες μειωμένης τιμής αξίας 15 ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι  φοιτητές, τα άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών και οι πολύτεκνοι. Αντίστοιχα διατηρούνται οι τριμηνιαίες κάρτες. Το ποσοστό επί του συνόλου των καρτών των προϊόντων αυτών ανέρχεται σε 98,32%, σε ετήσια βάση.

Κάρτες και εισιτήρια αεροδρομίου


Οι τιμές για τις κάρτες αεροδρομίου και τα εισιτήρια  που αντιπροσωπεύουν το 1,68 % και το 2,82% αντίστοιχα, διαμορφώνονται σε 49 ευρώ η μηνιαία κάρτα (όλα τα μέσα) και σε 10 ευρώ/ 5 ευρώ το απλό εισιτήριο του μετρό και σε 6 /3 ευρώ τα εισιτήρια των λεωφορείων του Αεροδρομίου.

Ετήσιες / ετήσιες μειωμένες κάρτες

Οι ετήσιες κάρτες για όλα τα μέσα διαμορφώνονται στα 330 / 165 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες του αεροδρομίου σε 490 / 245 ευρώ .

Εξαμηνιαίες /  μειωμένες εξαμηνιαίες κάρτες

Οι εξαμηνιαίες κάρτες για όλα τα μέσα διαμορφώνονται στα 170 / 85 ευρώ, , ενώ οι αντίστοιχες του αεροδρομίου σε 250 / 125 ευρώ αντίστοιχα.

Σε περιπτώσεις μαζικών πωλήσεων ετησίων ή εξαμηνιαίων καρτών προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς,  ακολουθείται  συγκεκριμένη εκπτωτική πολιτική.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου - Πηγη: capital.gr
Κάνε like στην σελίδα μας.... και ενημερώσου για όσα συμβαίνουν στον χώρο των ΜΜΜ