Πατήστε like (Μου αρέσει) και θα ενημερώνεστε ΑΜΕΣΑ για όλα τα ΝΕΑ μας!

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Διασκεδαστική εφαρμογή για τους.... επιβάτες των Μ.Μ.Μ!

Εφαρμογές που κάνουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πιο διασκεδαστικά και η υλοποίησή τους θα έδινε τη δυνατότητα στους επιβάτες να εξαργυρώσουν....
πόντους με εισιτήρια, πλατφόρμες μέσω των οποίων θα μπορούν να ξεφυλλίζουν ηλεκτρονικά free press έντυπα και να ενημερώνονται για σημαντικά γεγονότα στην πόλη αλλά και λύσεις που κάνουν περισσότερα προσβάσιμα τα συγκοινωνιακά μέσα σε άτομα με δυσκολίες μετακίνησης προέκυψαν μέσα από τις καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων από τον διήμερο μαραθώνιο προγραμματισμού crowd-hackathon του ΟΑΣΑ.

Οι Τζενη Βερυκίου, Γ. Νομικός, Κ. Ακάσογλου και Ι. Μουγκολιά αποτελούν την ομάδα 10Coders

Συνολικά συμμετείχαν σε 25 ομάδες 130 developers-νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί, designers, business consultants, επαγγελματίες και φοιτητές, οι οποίοι σε λιγότερο από 30 ώρες ανέπτυξαν εφαρμογές γύρω από τις μεταφορές, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βελτίωση των υπηρεσιών με συμμετοχικές διαδικασίες.

Το «Εθνος» μίλησε με τους εκπροσώπους ορισμένων από τις έξι νικήτριες ομάδες, οι οποίες πλέον περιμένουν το πράσινο φως από τον ΟΑΣΑ προκειμένου να κάνουν πράξη τις εφαρμογές τους.

Ex Machina: Η εφαρμογή μετατρέπει τα μεταφορικά μέσα σε πλατφόρμα ενημέρωσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας μέσα από την οθόνη του κινητού του επιβάτη: «Ουσιαστικά δημιουργούμε ένα wifi hotspot στα λεωφορεία, μέσω του οποίου οι επιβάτες μπορούν να κάνουν chat με τους γύρω τους, να διαβάσουν free press έντυπα ή να ακούσουν μουσική και να ενημερωθούν για γεγονότα κοντά στη διαδρομή», εξηγούν τα μέλη της ομάδας, Μανώλης Νικηφοράκης, Βασίλης Χρυσός και Στράτος Θεοδώρου.

Δύο από τα μέλη της Kawai developers, η Κατερίνα Μπράνη και ο Δημήτρης Δεσύλλας με την εφαρμογή τους


Η διαδικασία

Η διαδικασία για τον επιβάτη είναι απλή, καθώς το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδεθεί στο wifi δίκτυο. Η εφαρμογή είναι έτοιμη και υπάρχει η σκέψη να εγκατασταθεί πιλοτικά σε 8 λεωφορεία της γραμμής Σύνταγμα-Αεροδρόμιο.

Τα μέλη της ομάδας έχουν ιδρύσει ήδη ένα startup, μέσω του οποίου ανέπτυξαν μια άλλη καινοτόμο υπηρεσία που συγκρίνει μετεωρολογικές προγνώσεις και προσφέρει την καλύτερη ανά σημείο (http://exm.gr).

Ο Πέτρος Πέτρου από τους βασικούς συντελεστές της ομάδας Transit Rush, που είχε συμμετοχή στον μαραθώνιο


Kawai developers: Τον συνδυασμό όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ένα παιχνίδι μέσω του οποίου ο χρήστης κερδίζει πόντους όσο συχνότερα χρησιμοποιεί την ίδια γραμμή -αλλά και κάθε φορά που αλλάζει μέσο- πέτυχε η ομάδα, η οποία αποτελείται από την Κατερίνα Μπράνη, τον Δημήτρη Δεσύλλα, τον Ανδρέα Χούκα και τον Αθηνόδωρο Παναγιωτίδη.

Οι Τζενη Βερυκίου, Γ. Νομικός, Κ. Ακάσογλου και Ι. Μουγκολιά αποτελούν την ομάδα 10Coders


Ο χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» την εφαρμογή και να παίζει το παιχνίδι κάθε φορά που μπαίνει σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. «Με τη σειρά του ο ΟΑΣΑ θα μπορούσε να βραβεύει τους νικητές ως συχνότερους χρήστες των μέσων με εισιτήρια ή κάρτες απεριορίστων διαδρομών», λένε η Κατερίνα και ο Δημήτρης.

Transit Rush: Στα άτομα με αναπηρία ή δυσκολία στη μετακίνηση απευθύνεται η εφαρμογή του Πέτρου Πέτρου και του Μάριου Βόντα: «Ο επιβάτης αφού την κατεβάσει και την ανοίξει, βλέπει την τοποθεσία του στον χάρτη. Επιλέγει τον προορισμό του, βρίσκει την πλέον προσβάσιμη διαδρομή ανάλογα με τις ανάγκες του και αναζητά συμπολίτες με τον ίδιο προορισμό στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ετσι χωρίς κανείς να χρειαστεί να αλλάξει τη διαδρομή του δημιουργούνται μικρά γκρουπ ανθρώπων που βοηθούν ο ένας τον άλλον», εξηγεί ο Πέτρος.

10Coders: Μέσω της εφαρμογής της ομάδας, στην οποία συμμετέχει ο Κώστας Ακάσογλου, οι επισκέπτες μιας πόλης ανακαλύπτουν διαδρομές που έχουν καταχωρίσει άλλοι χρήστες και χτίζουν το δικό τους προφίλ στην κοινότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Από τα στοιχεία παρέχεται η δυνατότητα ειδοποίησης της άφιξης του λεωφορείου σε άτομα με προβλήματα όρασης.

ConTRANSS: Εφαρμογή που ενημερώνει τον επιβάτη για τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης του λεωφορείου ή του τρόλεϊ και τους οδηγούς για βλάβες οχημάτων, συμφόρηση σε λεωφορειολωρίδες, κίνηση, υπερπληρότητα οχήματος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ -  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ - ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Κάνε like στην σελίδα μας.... και ενημερώσου για όσα συμβαίνουν στον χώρο των ΜΜΜ